Adatközpont infrastruktúra kialakítás

Generál tervezés - Építészet - Energiaellátás - Hűtés - Rack rendszerek - Biztonság- és környezetfelügyelet - DCIM

 

Adat- és számítóközpont-infrastruktúrával kapcsolatos konzultációval és tervezéssel, kivitelezéssel és karbantartással foglalkozunk. Az adatközpontok komplex létesítmények, többféle alrendszer megfelelő együttműködése eredményezi a biztonságosan üzemelő adatközponti környezetet. Konzultációs tapasztalatunkkal segítjük ügyfeleinket szervertermi igényeinek megfogalmazásában, a tervek elkészítésében és a kivitelezésben. Partnerünk, az energiamenedzsment specialistájaként emlegetett APC (by Schneider Electric) többek között az IT géptermekkel kapcsolatos tanulmányait is megosztja annak érdekében, hogy minden komoly érdeklődő megfelelően tanulmányozva és alkalmazva ezen technológiákat javítsa adatközpontja hatékonyságát és biztonságát.

Generál tervezés

Egy adatközpont tervezése nem egyszerű feladat, már a tervezési fázisnál gondolni kell a gépteremben alkalmazott technológiák és igények összehangolására. Egy egyszerű példát kiragadva: a gépterem klimatizálására számos megoldás születhet, viszont ha a tervezésnél odafigyelünk a hideg-meleg zónák kialakítására és elkerítésére, akkor jelentős energia megtakarítást érhetünk el a hűtési oldalon. A tervezett hosszútávú működési költségek és a beruházási költségek számításánál az ilyen jellegű klima megoldások jelentős megtakarítást eredményezhetnek. A végeredmény egy magas rendelkezésre állású, skálázható, hibatűrő, felügyelhető és egyszerűen karbantartható adatközpont. 

Építészet

A szervertermet fogadó helyiség számos műszaki kritériumnak meg kell, hogy feleljen, mivel a gépterem működésének biztonsága elsődleges szempont. A gépészeti, elektromos, építőipari és egyéb tevékenységek koordinálása során kiemelt figyelmet szentelünk azoknak a tényezőknek, melyek a biztonsági faktort csökkenthetik. Vizsgálni szükséges, hogy milyen a statikai kialakítás, hiszen a telepített rack rendszerek, klímák és rackek tartalma adott esetben több tíz tonnát is kitehet.

Az elektromágneses árnyékolás, másnéven EMC árnyékolás feladata megakadályozni az elektromágneses hullámok bejutását a védett térbe, vagy kijutását a védett térből. Az információtechnikai eszközök üzemelésük során zavarjeleket bocsátanak ki, amelyekből megfelelő technikai eszközök segítségével az eredeti információ kinyerhető. A megfelelő EMC árnyékolás gátolja a helyiség lehallgathatóságát, növeli a szervereken található adataink biztonságát.

Az építészeti kialakítás során az álpadló és álmennyezet esztétikussága mellett a fizikai tulajdonságaira is kötelességünk ügyelni. A teherbíró szerkezetek szilárdsága a viselt tehernek megfelelően (természetesen biztonsági tényezővel kalkulálva), a beépített anyagok tulajdonsága (például antisztatikusság vagy vezetőképesség, csúszásmentesség) az igényeknek megfelelően kell hogy kialakításra kerüljenek. Az elhatárolt zárt terekben gondoskodni kell a víz-, tűz- és füstérzékelésről, vagy automatikus oltásról, igény szerint akár hőszigetelésről is.

Energiaellátás

Gépterem szünetmentes energiaellátás nélkül megbízhatatlan szolgáltatássá válik. Az energiaellátás tervezésekor érdemes átgondolni, milyen redundancia szint szükséges (Tier rétegek), mivel az egyes szintek más-más rendelkezésre állást követelnek meg. A energia elosztása során, akár lépcsőzetes, akár szeparált hálózatokat szeretnénk kialakítani, gondolnunk kell a túlfeszültség-védelemre is. A túlfeszültség-védelem a villamos berendezéseink védelmét szolgálja, a villamcsapás vagy egyéb ok miatt kialakult károsító feszültségnövekedés ellen. Egy esetleges hálózatkimaradás esetén többek között az átkapcsoló rendszer és a kapcsolószekrény hibátlan működésétől is függ a sikeres átkapcsolás a tartalék áramforrásra. A mérés és adatgyűjtés során az összes mérési adat rögzítésével és elemzésével ellenőrizhetünk, illetve segítségével a rendszeren további finomításokat tervezhetünk.

A biztonsági áramellátó rendszer egyik legfontosabb berendezése az aggregátor, melyek vezérlését mindig a felmerülő igényeknek megfelelően építjük ki. Ha szükséges, kialakítunk hálózati szinkronüzemet, ha elegendő a kézi indítás, akkor ennek megfelelően szállítjuk a berendezést. Az aggregátorvezérlőnk központi egységét, és a hozzá tartozó szoftvert beszállítónk folyamatosan fejleszti. Lehetőség van a számítógépes hálózathoz való csatlakoztatásra, illetve kiegészítő GSM modul használatával lehetővé válik a berendezés távfelügyelete is.

A biztonsági áramellátó rendszer másik legfontosabb berendezése az UPS. Nagyobb szünetmentes energiaellátó rendszerek építésénél, a megfelelő statikai adottságok figyelembevételével készítjük el a akkumulátor szekrényeket vagy akkumulátor polcokat.

Hűtés

A szerverterem hűtéséhez speciálisan erre a feladatra kialakított berendezésekre van szükség, melyeket a rackek infrastruktúrájába illeszthetünk. Az inverteres klímák a nap 24 órájában, az év összes napján képesek az elektronikai eszközök által termel hőmennyiség leküzdésére és ezen felüli biztonsági tartalék nyújtására. A modern klímák interneten keresztül is szabályozhatók, riasztással kiegészíthetők, felügyeletre köthetők. Egy hibásan telepített, felületesen karbantartott klíma szervereinkben kárt tehet, közvetetten adataink elvesztését okozhatja.

A szekrények sorába helyezett In-Row hűtési megoldások esetén a klíma közel kerül a hőterhelést okozó informatikai eszközökhöz. Ez megakadályozza a forró levegő visszakeveredését, növeli a hűtés tervezhetőségét és lehetővé teszi, hogy a költségeket az IT rendszer növekedéséhez igazíthassuk. Az intelligens vezérlésnek köszönhetően a terhelést követve a ventillátorok és a hűtővíz áramlása aktív módon szabályozhatóak, ezáltal maximalizálva a hatékonyságot. 

Uniflair cooling

A hűtésnél csakúgy, mint az áramellátásnál redundancia kialakítására türekszünk. Terem hűtés kialakításánál - mely nem In-Row megoldást jelent - az egész helyiség hűtése kerül szabályozásra, a redundancia pedig itt is ugyanolyan fontos tényező. A sor és helyiség alapú hűtési megoldások rendelkezésre állásának maximalizálására tervezett folyadékhűtők víz és glikol alapúak. Az általunk telepített folyadékhűtők mind a sor, mind a helyiség alapú hűtési megoldásokat támogatják (ideértve a gazdaságos hűtőközegeket is), így átfogó megoldást biztosítanak a kis és közepes adatközpontok számára. Ezek a termékek az alkalmazások széles körét rugalmasan támogatják.

A légterelő kitöltőpanelek a levegő helyiségen belüli cirkulációját meggátolva, az elkerülő légutakat csökkentve fokozzák a hűtés hatékonyságát. Azáltal biztosítanak megfelelő légáramlást a házon belül, hogy az üresen maradt rack-foglalatokat kitöltik. Ezek számos változatát kínáljuk. Gyorsan telepíthető megoldások a meglévő informatikai környezetben található forró pontok gyors kezelésére a levegőelosztó rendszerek. Ezek a ventilátoros berendezések együtt tudnak működni a meglévő hűtési rendszerekkel, és biztosítják a hűtő levegő ellátást, vagy eltávolítják a forró levegőt a rackszekrényekből. 

Rack rendszerek

Szekrényeink az aktuális IT piaci trendeknek és alkalmazásoknak megfelelő kialakítással bírnak, melyek a nagysűrűségű számítógépes alkalmazásoktól és hálózatoktól a műsorszórásig és audio/video szolgáltatásokig terjednek. A hűtésre, álamelosztásra, kábelkezelésre és környezetfelügyeletre fókuszáló rackszekrények megbízható infrastruktúrát biztosítanak kritikus fontosságú környezetekben.

A hőfolyosók kialakításának lényege, hogy a gépteremben elkülönítsük a légáramlatokat fizikailag is. A meleg-/hidegfolyosó lezárás segítségével megnövelhetjük az elérhető hűtési kapacitást, ezzel is növelve a hatékonyságot.

A rackbe rögzített transzfer switch-ek, másnéven Rack ATS-ek redundáns áramellátást biztosítanak tápkábeles berendezésekhez. A két bemenő tápkábellel ellátott ATS a rácsatlakoztatott egységeket árammal látja el. Ha az egyik áramforrás kiesik, a transzfer switch a másik áramforrásról tudja biztosítani a kritikus fontosságú eszközök áramellátását.

A rackekbe integrálható szünetmentes berendezések, más megnevezése Rack UPS-ek az IT eszközök áramellátásának védelmére az egyik legjobb megoldás. Mivel kis helyet foglalnak, az adatközpont összetett infrastruktúrájának effektív részét képezik. A hosszabb áthidalási idő biztosításának érdekében kiegészítő akkumulátor pakkok is szerelhetőek. Forgalmazott UPS-einkről a Szünetmentes áramellátás menüpontban tájékozódhat bővebben!

A PDU-k megbízható áramelosztársról gondoskodnak az alacsony áramerősségű, egyfázisú áramköröktől kezdve a nagy teljesítményű, háromfázisú rendszerekig. Az aljzatonként mért Rack PDU-k az egyes aljzatok valós idejű távoli felügyeletét biztosíthatják.  A megoldás megfelelő eszközt ad az IT szakemberek kezébe a tökéletes adatközpont-energiamenedzsment megvalósításához.

Biztonság- és környezetfelügyelet

A felügyelt eszközök tárháza igen széles lehet, gyártótól függetlenül. Cégünk által forgalmazott biztonsági és felügyeleti rendszerek prémium szintű megoldást biztosítanak a pontos kontrolladatok megszerzéséhez és az operatív tevékenységhez. A hőmérséklet, a páratartalom, az ajtóérintkezők és szárazérintkezők felügyelete révén biztosítják a feltételek távoli vizsgálatát. A telepített érzékelők és kamerák valós idejű értesítései minimalizálják a reakcióidőt a fizikai infrastruktúrát érintő kritikus helyzetekben.

Az olyan megfigyelések és elemzések folyamatát, amely jogosulatlan rendszerelérésre tett kísérletek azonosítására és kivédésére irányul gyűjtőnéven behatolásvédelemnek nevezzük.

Adatközpontokban egy speciális, környezetbarát, ózonréteget nem károsító gázt tartalmazó oltórendszert használnak, mert a hagyományos oltórendszer károkat okoznak eszközeinkben. Az oltási folyamat során nem képződik veszélyes gáz, az összetétel biztonságos az emberekre nézve, az oltáshoz a rendszer pedig az oxigén kiszorításának elvét használja - mely az égés feltétele.

DCIM (Data Center Infrastructure Management)

Nyitott és rugalmas architektúrával rendelkező felügyeleti rendszer, az igényeknek megfelelő kiegészítő licenszekkel, kapacításokkal, opciókkal rendelhető. A rugalmas kialakításnak köszönhetően minden egyes vállalat saját igényeinek megfelelő rendszert tud összeállítani, a felügyelni kívánt eszközök számának és típusának figyelembevételével. A teljes szoftver fejlesztői csomag lehetővé teszi a más rendszerekkel történő integrációt a maximális flexibilitás kedvéért. Real Time, azaz valós idejű monitorozás segítségével a felhasználó által definiált riportok, grafikonok, riasztási események gyorsan megjelennek a infrastruktúra eseményeknél, és a kritikus információ elérhető több felhasználó által is, bárhonnan a hálózatról.

(Forrás: Schneider-electric.hu)

wattmester2013feher

 

    

 

   V95 Logisztikai Központ
   1037 Bp., Csillaghegyi út 13.
   Telefon: +36-1-436-0630
   Fax: +36-1-436-0631
   E-mail: wattmester@wattmester.hu

 

TÜV logo

„A minőség még sokáig megmarad,

     amikor az árat már rég elfelejtették.”

                                               Harry Gordon Selfridge

Wattmester Kft. hírlevél